Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4- Az Uralkodó

2008.07.22

4- Az Uralkodó

 

És megsokasodtak országodban az izraelita szolgák, oly nagyra tehető a számuk, hogy félelmet keltenek néped szívében…
Szükséged van a munkájukra, néped jóléte, és isteneid kegye múlik rajta, hogy elvégezzék dolgukat. Míg ők dolgoznak, a templomok épülnek, a földek be vannak vetve, a termés learatva, és a raktárakba hordva. A dicső egyiptomi nép nagysága fennmarad, a nagyságnak pedig biztos alapot a szolgák munkája ad.
Jól bántál velük, hisz a jól ellátott állat erősebben dolgozik, míg a lesoványodott jószág nem képes az igát kellő erővel húzni. Kötelezettségeid néped és isteneid felé pedig megkövetelik a munka haladtát.
Húst, gabonát, és fűszereket kaptak, ingyen enni, és innivalót, cserébe azért, hogy dolgoztak. Ezek a delta-vidéken letelepedett nomádok persze nem szeretik a munkát. Hálátlanságuk zúgolódássá vált. Ha lázadni kezdenek, meggyöngíthetik hatalmad, és elpusztíthatják újonnan épülő városod. Szoros szövetségben élnek, távol tartották magukat a többi betelepülőtől, és ugyanúgy népedtől is. Pedig ki lenne, aki nem akarná vérét elvegyíteni a dicső egyiptomiak isteni vérével? Mily nép az, mely szolgasorban él, és mégis lenézi a nagy, és erős nemzetet?
Tanácsadóid figyelmeztettek. Óvatosnak kell lenned, nem hunyhatsz szemet az apró jelek felett. Akik elkülönülnek, könnyebben fordulnak ellened, mint azok, akinek családja már félig maga is egyiptus.   Akik különállóként élnek földeden, a háborúban könnyedén az ellenség oldalára állnak, és határodon belül gyöngítik meg erődet!
Néped fényes ura vagy, isteni vér, aki nem engedheti meg, hogy fiai és leányai veszélyben legyenek egy nomád törzs zúgolódói miatt.
Döntést kell hoznod. Nem szíved szerint valót, hanem az elméd parancsára. Olyan döntést, mely a nép javát szolgálja, és isteneid akaratát. Egyiptom dicsőséges fiai nem szenvedhetnek kárt az idegenek miatt. És a zúgolódók hangját időben el kell fojtani.
Parancsot adsz. A zsidók népének minden most született leányát gyűjtsék össze, és hozzák a palotába. Ha elveszed a lányaikat, fiaik kénytelenek lesznek népedből választani feleséget, de munkájuk nem vész el. A lánygyermekeket országod belsejébe küldöd, remek szolgálók válnak majd előlük embereid számára. 
- Gyűjtsétek össze minden leányukat, a gyermek korúakat, és a most születőket!
Ezzel megállítod megdöbbentő gyorsaságú szaporodásukat. Az anyák sírása ablakodig elér. A gyermeküket sirató nők fájdalmának hangja tölti be országod. Mégis tudod, jól döntöttél. Nem mészároltad le őket, nem kasztráltattad  férjeiket. A történetíróik mégis zsarnoknak neveznek. Úgy fognak emlékezni rád, mint aki megölte gyermekeiket.

 

„Parancsola azért a Fáraó minden ő népének, mondván : Minden fiút, aki születik vessetek a folyóvízbe, a leányt pedig hagyjátok mind életben!” Mózes II 5. 6-8