Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mítoszok

Cikkek

Távolodva

2009.08.25

Görög temetési szertartás

 

Nélküled

2009.08.10

Perszephone Demeter és Zeusz leánya, akit Hádész magával ragadott az alvilágba, hogy feleségül vegye. Anyja dühöngő fájdalmában éhínséggel, örök téllel sújtotta az emberiséget, de leánya evett a holtak étkéből, így nem térhetett haza. Hádész felesége lett, az alvilág királynéja. Zeusz döntése hozta meg végül az enyhülést, utasítására Perszephone az év felét (két harmadát??) az olymposzon töltötte, a maradék időt pedig az alvilágban. Ekkor Demeter megbékélt.

 

Lamia bánata

2009.08.02

Görög mitológia

Lamia Zeusz egyik kedvese, líbiai királylány (nő?) aki gyermek(ek)et is szült Zeusztól. Hér féktelen dühében megölte (elrabolta, szörnnyé változtatta) a gyermeke(i)t, Lamia bánatában  kóborló szellemmé, szörnnyé vált, aki saját gyermeke után kutatva kisgyerekeket rabol el, nem bírván a halandók boldogságát nézni, és vérüket szívja, vagy húsukat eszi.

A források különbözősége sok variácót felvonultat. Íme egy:

 

Csillaghercegnő

2009.05.20

Ősi inka mítosz az ember fiúról, aki egy Csillaghercegnőbe szeretett vele. Feleségül vette, de a hercegnő nem lehetett boldog a földön, így hazatért a csillagok közé. Az ifjú követte őt, és egy ideig ott éltek, együtt, de a hercegnő megsajnálta a napról-napra sorvadó félholttá vált embert, és hazaküldte a földre. A fiú ezentúl minden éjjel az eget nézte, ahonnan hercegnője könnyes szeme tekintett rá alá.

 

Szamael

2009.05.09

Bűnbeesés - más szemszögből

Szamael bukott angyal, akit a földre száműztek, de itt is folytatta fondorkodását, kígyó képében ő sugdosott Éva fülébe, s így ő az oka a bűnbeesésnek, az édenből való számüzetésnek, és az emberi halandóságnak. Később testi vágyaknak engedve elcsábította Évát. Egyes iratok őt nevezik meg Kain apjaként.